Bayeux is de eerste bevrijde grote stad na De stad is de slag om Normandi ongeschonden doorgekomen en het heeft dan ook nog een knus centrum, adellijke paleizen en een prachtige kathedraal. Het Centre Guillaume le Conqurant herbergt een grote trekpleister: de Tapisserie.
Dit bezoek nam ons bijna de hele dag in beslag. We moesten er van op de 2 maal naar toe wandelen. De eerste keer in de late voormiddag mochten we niet meer binnen. De wachtfile was te lang, en het sloot van 12 tot 14 uur. Om 14 uur terug daar, en opnieuw 100m buitenfile. t Zal wel overgaan zeker. Eerst iets drinken en later terug proberen, misschien dan minder file. Verloren moeite. Bleek later dat men om de 2 minuten 2 man binnen liet. Normaal 3000 bezoekers per dag. Nu met Coronamaatregelen beperkt tot 550. Maar we zijn hier nu toch. Dus een derde poging en na 2 uur aanschuiven mochten we uiteindelijk de tapisserie bewonderen begeleid met Nederlandse uitleg via een individueel audioapparaat. Spijtig dat je binnen er geen fotos van mocht maken !
uniek Middeleeuws borduurwerk uit de 11e eeuw welke in 58 taferelen (alla Suske en Wiske) over een lengte van 70 meter en 50 cm hoog, een beeldverslag geeft van de Slag bij Hastings in 1066, waarbij de Normandische Hertog, Guillaume le Conquerant (hier consequent als Willelmi benoemd), afstammeling van de gehate Noormannen, Engeland veroverde.
Volgens Vlaamse historici, met steun van schepen en troepen van de Flemings en de Brabanters, want die Willem de Veroveraar was getrouwd met ene Mathilde, dochter van de Vlaamse graaf Boudewijn V. Deze steun leverde de Vlaamse adel en de St Pietersabdij van Gent aanzienlijke Engelse landeigendommen op en het recht om er belastingen te innen. Onze Leopold II kon er nog van leren !